Inzet tijdens oefening Ommekeer

Oefening Ommekeer voor de Nationale Reddings Vloot

KAAG – Door langdurige regen zijn de dijken verzakt. Samen met plotselinge clusterbuien is dit de oorzaak van problemen met het water. Het Kagereiland loopt onder water. Daarbij is de opdracht om alle slachtoffers van het eiland te halen. Daarom worden meerdere Reddingsbrigades uit het hele land opgeroepen om de evacuatie zo snel mogelijk in gang te zetten.

Dit was het scenario tijdens ommekeer, een oefening van de Nationale Reddings Vloot waarbij op 1 december meerdere Reddingsbrigades uit Noord- en Zuid-Holland aanwezig zijn geweest. Op diverse locaties rond de Kagerplassen zijn Reddingsbrigades geconfronteerd met hoogwater-scenario’s. Totaal waren er 22 reddingseenheden met 88 lifeguards aanwezig. Zo ook Reddingsbrigade Wijk aan Zee.

Tijdens de inzet hebben meerdere scenario’s voor de WRB plaats gevonden. Hierbij zijn er tijdens de eerste inzet 7 slachtoffers geëvacueerd, met 4 reddingseenheden. Eén slachtoffer had een snee in zijn hand, een andere was bewusteloos.

Tijdens het tweede scenario was een slachtoffer ongunstig te val gekomen. Daardoor kon hij niet lopend naar de boot van het onderwater gelopen eiland komen. Dit is een van de uitdagingen waarmee de Lifeguards geconfronteerd werden.

Bekijk hieronder een videoverslag van de oefening, gefilmd door één van onze Lifeguards; de tekst loopt door onder de video.

Reddingsvloot

Reddingsbrigade Wijk aan Zee maakte onderdeel uit van de NRV, onderdeel van Reddingsbrigade Nederland. Door heel Nederland staan 90 reddingseenheden gestationeerd, waarmee deze eenheden binnen een uur na alarmering de eerste slachtoffers uit een rampgebied kunnen redden. Daarvoor heeft Reddingsbrigade Wijk aan Zee een speciaal ontworpen Vlet.

Regelmatig wordt er door Reddingsbrigade Nederland een NRV-oefening gehouden, waarmee de Lifeguards goed getraind zijn. Ook de WRB neemt deel aan deze oefeningen.

 

Foto: twitter.com/RdRwv
Scroll naar boven
Scroll naar top