Recreëren

Dagje naar het strand? Onze tips helpen je daarbij. Zo zorgen we samen voor een leuke stranddag!

 1. Zwem alleen waar dat mag én waar lifeguards toezicht houden.
 2. Zwem of speel altijd met 2 of meer mensen in het water: zo kan je elkaar in de gaten houden.
 3. Kun je niet zwemmen? Ga dan altijd met iemand anders het water in en nooit dieper dan je knieën.
 4. Staat de windrichting naar zee? Laat je drijvende voorwerken (ballen, luchtbedden, etc.) dan op de kant.
 5. Ben je gebeten door een kwal? Spoel de plek dan met zeewater en hou het uit de zon tot de jeuk over is. Toch gezondheidsproblemen? Ga dan naar de reddingspost.
 6. Smeer je goed in tegen verbranding: naast pijnlijk kan dit ook gevaarlijk zijn.
 7. Graaf op het strand ondiepe kuilen en blijf eruit. Een kuil kan plotseling instorten en lijden tot verstikking.
 8. Hou altijd het pad voor de reddingspost vrij. Zo kunnen onze voer- en vaartuigen altijd veilig het strand op.
 9. Doe je kind altijd een (gratis) 06-polsbandje om. Zo kunnen we je kind sneller herenigen als we deze vinden.
 10. Luister altijd naar de tips en aanwijzingen van onze lifeguards. Zij zien gevaren die jij wellicht niet ziet.

Zie je iemand in de problemen? Bel dan 1-1-2 en hulp komt eraan!

Stroming en muien

De zee is geen zwembad: dat is duidelijk. Grote gevaren van de zee zijn de stromingen die aanwezig zijn. Sommigen ontstaan door het getij: eb en vloed. In Wijk aan Zee is het bijna altijd twee keer hoog- en twee keer laagwater per dag. Dit zorgt ervoor dat de stromingen van het water de hele dag veranderen. 

Een groot gevaar is de muistroming: een stroming die je de zee mee op kan nemen. Voor de kust liggen vaak zandbanken. Tussen de zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed). Een mui kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 10 kilometer per uur; dat is sneller dan een olympisch zwemmer!

Een mui herkennen is lastig. Let daarom altijd goed op de waarschuwingsborden en -vlaggen op het strand. Kom je toch in een muistroming? Laat je dan vooral meedrijven en zwem nooit tegen een muistroming in.

Waarschuwingsvlaggen

Op het strand en onze reddingsposten kunnen we verschillende vlaggen heisen. Dit doen we om strandbezoekers te kunnen informeren en waarschuwen. Iedere vlag heeft een eigen betekenis. Weet jij wat onze vlaggen betekenen?

Rood over geel
Rechthoekige vlag
Lifeguards aanwezig
Geeft aan dat de reddingspost is geopend en er toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.
Rood over Rood
Rechthoekige dubbele vlag
Zwemmen en baden verboden
Geeft een zwemverbod aan. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water zijn niet toegestaan. Mensen kunnen hiervoor een boete krijgen.
Rood
Rechthoekige vlag
Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk
Geeft ernstig gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.
Geel
Rechthoekige vlag
Pas op met zwemmen! Gevaarlijk
Geeft gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam te zijn.
Oranje
Windzak
Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken
Geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. Wordt gehesen bij een aflandige wind.
Wit met blauw vraagteken
Rechthoekige vlag
Kind gevonden
Geeft aan dat een er een kind is gevonden die haar/zijn ouders en/of verzorgers mist. De ouders/verzorgers worden verzocht zich direct bij de reddingspost te melden.
Muivlag
Beachflag, die langs de waterlijn bij een mui wordt geplaatst, vaak in combinatie met een waarschuwingsbord
Mui waarschuwing
Markeert de locatie van een mui. Kan gebruikt worden ter ondersteuning van afgezet gebeid met gevaarlijke omstandigeheden waar de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn vanwege een mui. Zwemmen wordt in dit gebied ten zeerste afgeraden.

Afbeeldingen vlaggen via NIVZ

Kind vermist

Op een drukke stranddag kan het zomaar zijn dat een kind vermist raakt. Raak je je kind onverhoopt kwijt in de menigte, maak dan contact met één van onze lifeguards. Je herkent ze aan hun gele t-shirt, rode broek en opdruk reddingsbrigade op de rug. Onze voer- en vaartuigen herken je aan de oranje kleur. Onze lifeguards kunnen je helpen met het vinden van een zoekgeraakt kind.
 
Vind je ons niet op het strand? Kom dan naar onze reddingspost of neem contact op via 0251 – 37 43 35. Onze lifeguards zullen je vragen naar een signalement van het zoekgeraakte kind. 
 • Hou (kleine) kinderen altijd in de gaten en blijf bij ze in de buurt. Let extra op in de buurt van water en blijf daar altijd maximaal een armlengte bij een kind vandaan.
 • Gebruik een 06-polsbandje. Je kan deze gratis ophalen op onze reddingsposten.
 • Spreek een herkenbaar vast punt af waar jullie naartoe komen als je elkaar kwijt raakt. Denk bijvoorbeeld aan onze reddingspost, strandpaviljoen, etc.
 • Ben je onverhoopt toch je kind kwijt? Waarschuw dan onze lifeguards!
 • Neem als je naar het strand gaat, een foto van je kind. Deze kan je aan ons team laten zien, waardoor een beschrijving makkelijker op te maken is.
 
 
Scroll naar boven
Scroll naar top