Strandbewaking

Eén van de belangrijkste taken van de Reddingsbrigade Wijk aan Zee is de actieve strandbewaking. Wij hebben een uitgebreide bewakingstaak op en om het strand van Wijk aan Zee. Ons bewakingsgebied loopt van de noordelijke strandhuisjes op het Noorderbad (en strand Heemskerk-Zuid) tot aan de strandhuisjes op het Zuiderbad (strand Velsen-Noord). Daarnaast worden wij door de 1-1-2-meldkamer en het kustwachtcentrum ingezet tussen het Heemskerkse strand en de Noordpier. Hierbij werken wij intensief samen met de KNRM Wijk aan ZeeReddingsbrigade Heemskerk en de IJmuider Reddingsbrigade.

Wij houden actief toezicht gedurende de zomerperiode. In de periode tussen 15 mei en 15 september zijn wij ieder weekend aanwezig. In de 8 weken van de Nederlandse zomervakantie zijn wij zeven dagen in de week geopend. Onze hoofdpost bevindt zich op het Zuiderbad (nabij strandopgang de Zwaanstraat). Bij mooi weer en/of drukte op het strand kunnen wij ook gebruik maken van onze hulppost (nabij strandopgang Relweg) welke zich bevindt op het Noorderbad.

Onze taken tijdens de strandbewaking:

  • Preventie en toezicht
  • Hulpverleningen (uitvoeren van reddingen, geven van eerste hulp en uitvoeren slachtoffervervoer)
  • Zoeken naar vermiste personen
  • Ondersteuning van en samenwerking met andere hulpdiensten
  • Het geven van voorlichting en advies
  • Toezicht bij evenementen met een lokaal, sportief en/of maatschappelijk karakter.

De bewaking wordt uitgevoerd door professionele lifeguards. Dit zijn gediplomeerde strandwachten welke in het bezit zijn van een internationaal erkend lifeguard-diploma. Naast dit basis-diploma beschikken vele lifeguards ook over specialisaties zoals de opleiding tot chauffeur (en het rijden met zwaailichten en sirene), schipper of leidinggevende. Wil je meer weten over onze opleidingen? Bekijk dan ook eens deze pagina.

24 uur per dag, 7 dagen per week paraat

In de zomer worden veel van de incidenten afgehandeld door de strandploeg. Toch kan het ook voorkomen dat buiten openingstijden van onze strandposten incidenten plaatsvinden. Daarom beschikken wij over een alarmploeg. Deze groep vrijwilligers is 24 uur per dag 7 dagen in de week op te roepen via de 1-1-2 meldkamer of het kustwachtcentrum. Tijdens zo’n oproep bieden wij dezelfde hulp als tijdens openingstijden van de post: of het nu midden in de nacht, een regenachtige ochtend of het kerstdiner is.

Daarnaast beschikken wij over een speciale reddingsboot voor de Nationale Reddingsvloot: een landelijk inzetbaar team dat ingezet wordt bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland. 

Scroll naar boven
Scroll naar top