Onderdeel van het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood, is het opleiden tot nieuweredders. Hierdoor hopen wij verdrinkingsongevallen te kunnen voorkomen. Het reddend zwemmen kan al vanaf jonge leeftijd worden aangeleerd. Eerst dient de basis aangeleerd te worden: het A- en B-diploma. Als dit behaald is, kan worden gestart met het reddend zwemmen.
Het reddend zwemmen wordt gegeven volgens een recreatieve opleidingslijn van Reddingsbrigade Nederland tot lifesaver waarin de deelnemers op een sportieve manier leren om hun zelfredzaamheid te vergroten. Daarnaast leren zij de basisvaardigheden van zwemmend redden aan. Lifesavers kunnen zichzelf en anderen in een noodsituatie redden. Voorop in de opleiding staat dat de jonge redders met plezier van het water genieten.
De opleiding tot lifesaver bestaat uit een doorlopende leerlijn, verdeeld in drie diploma-categoriën:
Junior redder – circa 6-9 jaar
Hoe red ik mezelf? Kinderen kunnen na het behalen van het A- en B-diploma doorstromen naar de junior redder. Voorop in deze vier diploma’s staat spelenderwijs de zelfredzaamheid vergroten. Dit doen we door de basiszwemvaardigheden te verbeteren en ervaring op te laten doen met bijzondere situaties in het water. Daarna laten we in een simpele vorm kennis maken met reddings- en hulpmiddelen en starten we met het aanleren van de vaardigheden om een redding vanaf de kant uit te kunnen voeren.
Zwemmend redder – circa 9-12 jaar
Hoe red ik een ander? In de vier diploma’s tot zwemmend redder staat een verbetering in de reddingstechnieken centraal. We leren de zwemmende redders hoe ze een ander veilig kunnen redden. Dit kan zowel vanaf de kant (droge redding) als vanuit het water (natte redding) met een hulp- of reddingsmiddel. Daarnaast leren we hoe veilig een drenkeling benaderd en vervoerd kan worden. Ook zoeken de jonge redders onder water naar een drenkeling.
Ook vaardigheden zoals het afhandelen van een simpele redding (alarm slaan en hulp halen) komen aan bod. Omdat een zwemmend redder een goede conditie nodig heeft, wordt bij ieder diploma de conditie verbeterd.
Lifesaver – circa 12-16 jaar
Hoe red ik een ander en geef ik leiding bij een redding? In de drie diploma’s tot lifesaver ligt de focus op verdere ontwikkeling van de reddingsvaardigheden van de redder. Naast zelfstandig een drenkeling redden, kan een lifesaver ook andere lifesavers aansturen bij het uitvoeren van een redding. Ook komen EHBO-vaardigheden bij dit diploma terug. Naast de zwemtrainingen, zal er ook een stuk theorie geleerd moeten worden. Tijdens deze opleiding in het zwembad, beginnen vele lifesavers rond deze diploma’s ook al aan de basisopleiding op het strand.
Examens
Alle examens vinden in het voorjaar plaats. De zwemlessen worden gegeven door ervaren coaches en gediplomeerde instructeurs. De diplomalijn waarmee wordt gewerkt, is de landelijke opleiding tot lifesaver, ontwikkeld door Reddingsbrigade Nederland. De exameneisen van de bond vind u hier
Waar en wanneer
Reddingsbrigade Wijk aan Zee geeft elke woensdagavond van 18:30 tot 19:30 training in het Sportfondsenbad van Beverwijk. Toegang is vanaf 18:15 uur. De trainingen starten de eerste woensdag na de zomervakantie en lopen door tot eind mei. Tijdens de kerstvakantie zal er geen training zijn.
Aanmelden
Kinderen kunnen al op jonge leeftijd lid worden. Voordat een kind mee kan trainen moet deze de leeftijd van 6 jaar hebben bereikt en in bezit zijn van zwemdiploma’s A en B. Bij plaatsing in de groep, zal er gekeken worden naar de leeftijd en zwemvaardigheid. Voor de junior diploma’s kan een wachtlijst zijn; vanaf het diploma tot zwemmend redder is er over het algemeen geen wachtlijst. Meer informatie? Neem dan contact op!