SAIL 2015

JEF_5500Het lijkt alweer een tijdje geleden, maar vorig weekeinde stond heel Nederland nog in het teken van de Tall Ships en duizenden andere boten en bootjes in Amsterdam en alle wateren daaromheen. Ook de Reddingsbrigade Wijk aan Zee was bij de SAIL-In en bij de Thank You Parade aanwezig om mee te helpen al het verkeer op en rond het water in (min of meer) goede banen te leiden.

SAIL-In

Tijdens SAIL-In waren we met onze eigen WAZ419 boot al vroeg in het Noordzeekanaal. Rond 8:15 lag de boot met 4 bemanningsleden reeds te wachten bij de kleine sluis van IJmuiden. Precies op tijd bleek al snel, want kort na de aankomst konden we al de eerste opvarende van een boot een handje helpen omdat deze, ivm. een medisch noodgeval in de familie, van een schip afgehaald moest worden en aan de wal in IJmuiden afgezet moest worden. Dat begon dus al goed en het was meteen duidelijk: We zijn hier niet voor niks.

Mogen we erlangs?

Rond een uur of 9:00 kregen we de rest van de uitrusting en bevoorrading voor de dag in onze boot en werd onze locatie aangewezen. We moesten de middensluis en de kop van de grote sluis in de gaten houden. Hier dreven op dat moment al tientallen boten en bootjes en we konden toen nog niet weten dat het een uur later enkele honderden boten zouden zijn! Op een bepaald moment waren het er zoveel dat de Tall Ships niet meer uit konden varen. De reddingsbrigade werd gevraagd om, samen met de havendienst en de politie ruimte te maken zodat de SAIL-IN parade door kon gaan.

P1040490

De rode lantaarn

Na het vertrek van de eerste reeks tall ships uit IJmuiden werd het langzaam maar zeker rustiger en konden we samen met de laatste boot (De voormalige mijnenveger Naaldwijk met de bij de reddingsbrigade wel bekende machinist Joop Broek) richting Amsterdam mee varen. Terwijl we die kant op vaarde bleek onze hulp weer gewenst i.v.m. een ongeval op de wal bij de pont van Velsen-noord. Hier is een slachtoffer geholpen tot de ambulance ter plaatse was en hebben we deze dame over kunnen dragen aan de capabele handen van de ambulancebroeders uit Beverwijk.

Pontje Buitenhuis

Na deze 3e inzet kwam het verzoek uit de meldkamer aan alle reddingsbrigades in het Noordzeekanaal om mee te varen met de schepen i.v.m. de drukte op het IJ. Dit hield in dat wij door konden varen naar pontje Buitenhuis. Daar aangekomen konden we meteen weer de handen uit de mouwen steken om 2 ambulanceverpleegkundigen over te zetten naar de overkant i.v.m. een allergische reactie op een wespensteek. Met gezwinde spoed wurmde onze boot zich dwars door de niet afnemende stoet vaartuigen heen om aan de overkant vervolgens af te wachten tot beide broeders weer klaar waren en terug konden naar hun voertuig.

JEF_6272

Aan alles komt een einde

De WAZ419 werd vervolgens richting Coentunnel gestuurd om daar de boel in de gaten te houden. Daar aangekomen werd het langzamerhand wat rustiger en rond 17:00 kregen we dan ook de verlossende woorden dat we terug mochten keren richting IJmuiden om daar samen met reddingsbrigade IJmuiden geschut te worden zodat we terug konden varen richting Wijk aan Zee. Om 19:00 stonden we weer veilig met onze tenen in het zand van Wijk aan Zee en konden, moe en voldaan, beginnen met het opruimen van onze spullen. Een fantastische dag was helaas geëindigd waarbij de “hobbyisten” van de Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland, Zaanstad en Amsterdam hebben laten zien dat ze een serieuze partner zijn in de hulpverlening die geweldig met elkaar samen kunnen werken!

 

Thank You Parade

StephanieJosBertOok tijdens de Thank You Parade waren we weer van de partij. Dit keer waren er een stuk minder boten en bootjes op het water zodat we iets minder te doen hadden. Daardoor kon er wel veel meer genoten worden van het prachtige weer. Tevens is er die dag gebruik gemaakt van een vaartuig vanuit Reddingsbrigades Nederland. De boten van de Reddingsbrigade Wijk aan Zee zijn niet voorzien van boordverlichting en aangezien het van voren af aan al duidelijk was dat het deze dag wel eens nog later kon worden was het verstandiger om hier niet met onze eigen boten heen te gaan. Dit bleek uiteindelijk ook de juiste keuze omdat dit team pas om 22:30 samen met de laatste Tall Ships door de grote sluis in IJmuiden gingen.

Helaas, of juist gelukkig, hebben zij de dag vooral toezicht gehouden en vooral kunnen genieten van de prachtige Tall Ships.

[slideshow_deploy id=’2362′]

Scroll naar top