Het afgelopen weekeinde was het op strand prachtig weer met veel mensen die hiervan genoten. Dat betekend dat we weer veel werk hadden aan diverse kinderen zoek. Heel veel EHBO gevallen waarvan de meeste door snijwonden van schelpen. De oostenwind zorgde ook voor kwallen en dus diverse mensen die gestoken zijn.

Onderkoeling
Afgelopen zaterdag is voor een zwemmer gelukkig goed afgelopen. Deze man was gaan zwemmen en is bevangen door de kou uit het water gekomen en op het strand in elkaar gezakt alwaar hij door een omstander is gevonden. De WAZ410, ons hulpverleningsvoertuig, is met 3 mensen ter plaatse gegaan en hebben direct, samen met omstanders en de ook aanwezige IJmuider Reddingsbrigade, eerste hulp verleend aan het verdrinkingsslachtoffer.

Het bleek dat de man ook veel water had binnengekregen en daarom is ook direct een ambulance via C2000 gevraagd en deze heeft de man naar het ziekenhuis gebracht. Niet alleen vanwege de onderkoeling, wat een direct levensgevaar betekend, maar ook vanwege de zogeheten “secondairy drowning” die later kan gebeuren.

En zondag weer
Zondag weer veel EHBO en zoekgeraakte kinderen en weer een onderkoelings-slachtoffer. Dit keer een jongen die met zijn vader aan het surfen was. Hij was voorzien van een shorty, een wetsuit met korte mouwen en pijpen, maar ondanks deze bescherming raakte de jongen toch onderkoeld. De WAZ429, snelle boot, is te water gegaan en heeft de jongen aan de kant gebracht.

Hier stond de WAZ410 al paraat met dekens en deze heeft de jongen naar de reddingspost gebracht waar hij verder ingepakt werd en onderzocht door onze EHBO’ers. Na overleg met de huisartsenpost is de jongen met zijn ouders weer mee naar huis gegaan om daar verder door te warmen.

PAS OP
Naar aanleiding van deze gevallen wil de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade iedereen erop wijzen dat het water slechts een temperatuur heeft van ca. 12 graden en dat onderkoeling een groot gevaar is.

Let goed op eigen veiligheid want wij zijn niet altijd in de buurt. In het geval van de jongen op zondag waren wij aan het opruimen en konden wij gelukkig snel reageren. Wij willen ook graag dat iedereen weer veilig thuiskomt. En als u twijfelt kom dan bij ons langs op de post en vraag liever wat u het beste kan doen en welke gevaren er op dat moment zijn. Strand moet een leuke dag zijn en daar zijn onze vrijwilligers zeer bereid voor om te helpen.

Bestuur WRB

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Scroll naar top