oefening IJmuiden 23-5

De Reddingsbrigade Wijk aan Zee heeft ook deel genomen aan de grote oefening die de Veiligheidsregio Kennemerland heeft organiseert op donderdagavond 23 mei op het sluizencomplex bij IJmuiden ter hoogte van het Binnenspuikanaal. De oefening werd met mensen en materieel zo realistisch mogelijk in scene gezet.

De betrokken organisaties zijn Brandweer Kennemerland, GGD Kennemerland (GHOR/ambulancezorg), Regionale eenheid Noord-Holland van de nationale politie, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de reddingsbrigades van Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden en Wijk aan Zee

Doel
De veiligheidsregio Kennemerland wil goed voorbereid zijn op incidenten en calamiteiten op het Noordzeekanaal. Met deze oefening toetsen we werkafspraken en procedures bij multidisciplinaire samenwerking en de communicatie tussen de eenheden op het water en op het land. Het gaat om een realistische oefening voor hulpverleners in het veld en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties in het crisisteam Commando Plaats Incident (CoPI). De overige crisisteams en de buitenwereld worden nagespeeld vanuit een responscel.

Scenario
Het scenario is een aanvaring tussen twee schepen ter hoogte van de monding van het Binnenspuikanaal bij de sluizen bij IJmuiden. Wij geven vooraf geen specifieke informatie over het scenario. Deelnemers worden namelijk kort van tevoren geïnformeerd over het scenario en de precieze aard van het incident. Om overlast voor de omgeving en scheepvaart te beperken wordt de oefening in de avonduren en buiten de hoofdvaarweg gehouden. Daarnaast vindt de oefening plaats op een afgesloten terrein dat niet toegankelijk is voor derden.

Voor meer foto’s kijk ook eens bij Ko van Leeuwen op de site

en voor een filmpje RTVNH

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Scroll naar top